Nangga Jer....

Isnin, 22 Mac 2010

Gulai Gadang.....

Nie sebenarnya kwn jmpa resepi dlm saji online....dia nak cuba buat...tp dia x terbuat sebab resepi tinggal kat opis....jadi hari sabtu saya pun nak buat tp resepi lupa nak photocopy..last2 search jer dalam yahoo nasib baik jadi salin jerlah....pagi tu ada beli ayam jadi gulai nie untuk menu mkn mlm....nnti sue masukkan resepi...
dengan penuh semangat teruskanlah memasak.....tup2 lauk dh atas kuali gas abis....geram betullah...en.suami baru jer keluar main ping pong...tipon en.suami dia dh smpai kat tempat main...xkan nak srh dia blk pulak...lori gas nie pun satu time kita x nak selalu dia lalu...bila kita nak beli 1 pun x lalu...mmmm mcm mana ya....oooo baru teringt ada beli periuk multipurpose nasib baiklh....jadi terpaksa lah guna periuk tu nak siap kan lauk tu....Jdi siaplah lauk nie....
Tp sue buat pedas sikit sian Aliff...pedas2 pun bnyk jgk dia mkn...siap ckp lagi sedap mama...tq Aliff muaaahhhhh....en.suami pun suka......



BAHAN-BAHAN:


1 ekor ayam (potong empat) buat sebelah ayam jer....
2 liter air
4 helai daun limau purut
3 batang serai (ketuk)
2 helai daun kunyit
3 keping asam gelugur


BAHAN KISAR:

6 biji buah keras (x letak sbb x ada)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 cm halia
3 cm kunyit
25 tangkai cili padi merah


CARA MENYEDIAKAN:


1. Satukan bahan kisar bersama ayam, serai, daun kunyit, daun limau purut dan air. Renehkan sehingga ayam separuh empuk.
2. Kemudian bubuhkan garam, gula dan asam gelugur.
3. Biarkan lagi sehingga kuahnya kering.



3 ulasan:

  1. ni lauk sarawak ke ngah...cam sodap yo?nnt nk cubela..:p

    BalasPadam
  2. taklah...jumpa resepi nie kat saji online tu yg cuba sedap...bhn2 pun simple

    BalasPadam
  3. Boleh lah masak selalu kat rumah kalu dah tahu macam macam resepi

    BalasPadam